Stress

door | 19 april 2022

Er bestaan vele vormen en maten van stress. Zo hebben wij tegenwoordig een hele uitdraai met informatie over stresshormoon bij een kind wat een behandeling heeft gehad met steroïden. In Nina haar geval de prednison. Want door langdurig gebruik van dit paardenmiddel, kan de bijnierschors van Nina gedurende een jaar onvoldoende reageren op stress of ziekte. Daarom moet Nina gedurende dit jaar beschermt worden ten tijde van stress door middel van het geven van een stress-hormoon.

En zo lezen papa en mama de verschillende mate van stress: licht, matig of ernstig. We lezen de bijwerkingen, waar papa en mama al stress van krijgen. We regelen het stress-hormoon, wat niet op voorraad is bij de apotheek, dus weer stress bij papa en mama. En het hele paasweekend kijken papa en mama elkaar af en toe aan, ze horen een kuchje, een vastzittend slijmpje, ze zien een wit koppie, ze voelen van alles. Papa en mama voelen stress, want heeft Nina nu last van stress? Pfff, wat een gestress….

Nina keek zoals elk jaar erg uit naar de Paasdagen, vooral het eieren zoeken is favoriet. Maar het roept ook veel spanning en dus stress op bij haar. En dat werkt niet goed samen met haar NAH (niet aangeboren hersenletsel). Het weer is zalig, we genieten volop van het buiten zijn. Op de fiets, een wandeling, rommelen in de tuin. Nina kan 5 ochtenden uitslapen. Paasontbijt op dag 1 bij de ene opa en oma en Paasdiner thuis met de andere opa en oma. Uiteraard ook 2x paaseieren zoeken en veel gezelligheid. Maar helaas dinsdagochtend weer naar school en dat roept ook weer wat spanning op, want daar ziet Nina wel wat tegenop. En zo hebben wij dus een op een stapeling van…. stress!

Uit school wat hoofdpijn, meer slijm, snotneus, geen verhoging, dus volgens de tabel valt ze in ‘lichte’ stress en hoeven papa en mama nog niet in actie te komen. Paracetamol helpt, maar bij het naar bed gaan kwam de de hoofdpijn weer terug en later op de avond een temperatuur van 40,3. STRESS!!!!

Bij Nina genoeg stress om onder de noemer ‘ernstige’ stress te vallen en dus starten met het stresshormoon.
Bij papa en mama genoeg stress door zorgen over welke kant dit op gaat: is het een reactie op de prikkelrijke paasdagen? Is het een opvlamming of nieuwe infectie? De bloedwaarden waren donderdag tenslotte niet zo heel goed. De meivakantie komt eraan. Vrijdag mag Nina met de klas ‘carnaval’ vieren omdat zij in februari in het ziekenhuis lag. Gaat zij dit alles nu weer missen? Gaan wij weer een vakantie in het ziekenhuis doorbrengen ipv gewoon even niets, waar de jongens en Nina ook recht op hebben?

En zo beheerst stress ons leven! Papa en mama zorgen zo goed als kan voor zichzelf. Zodra het kan even alleen hardlopen, boek lezen, wat rommelen en doen waar we even zin in hebben. Maar het is niet voldoende om op te laden, om de reserves aan te vullen, om te ontstressen. Maar nu eerst maar zien hoe Nina hier weer uitkomt…. wordt vervolgd!

Een gedachte over “Stress

  1. Madelon

    Pff jongens, hoe groot is jullie bordje? Respect hoor, voor alles wat er bij komt kijken en de onzekerheid constant. Denk aan jullie x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *